Labneh serveren tijdens verjaardag

Afgelopen zondag hebben we de 9e verjaardag van onze oudste dochter samen met vrienden en familie gevierd. Het was heerlijk nazomers weer en net zoals altijd stond de tafel vol met allerlei lekkers. Chocolade brownies, appeltaart, lekkere kaasjes, salade, rauwkost quacomole met tortilla chips en dit keer iets nieuws. Geïnspireerd op het voorafje dat we kregen tijdens het Delicious dinner.

Labneh: Een bekend begrip in de Arabische keuken. Het woord labneh komt van het woord laban, wat ‘yoghurt’ betekent. Labneh wordt echter niet alleen tijdens het ontbijt gegeten, maar ook tussen de middag of als avondsnack. Door een Arabisch broodvel te beleggen, maak je een rolletje van labneh met tomaat, olijfolie, komkommer, munt, olijven… hmm

IMG_7551.JPG

Benodigdheden voor labneh voor 6-8 personen


  • 1000 gram Turkse of Griekse yoghurt
  • snufje zout
  • scheutje extra Virgin-olijfolie
  • 1 bosje verse oregano
  • 
100 gram hazelnoten
  • granaatappel zaadjes
  • rasp van schril van citroen
  • 1 zak Arabisch brood (plat brood, te koop bij de mediterraanse toko)
  • schone, katoenen doek (theedoek bijvoorbeeld)

Bereidingstijd


De yoghurt moet minstens 8 uur uitlekken. Het opdienen duurt 5 minuten.

Bereidingswijze

Schep de yoghurt met een lepel op het midden van de doek. Breng de uiteinden van de doek bij elkaar en maak vervolgens een knoop of zet ze vast met elastiek tot waar de yoghurt komt.

Bevochtig de doek een beetje, zodat het vocht er gemakkelijk uit kan lekken, en hang het zakje ergens aan op met een bakje eronder. Dit hoeft niet hoog te zijn, zolang de yoghurt maar gewicht geeft om te kunnen uitlekken. Je kunt de zak ook in de gootsteen laten uitlekken, of boven een schaal. Laat vervolgens een nachtje staan.

Maak de doek los en schep de labneh in een schaal. Kijk even of het mengsel niet te droog is geworden. Het moet een creamy textuur hebben. Anders gebruik je een klein beetje van het vocht.
Voeg een snufje zout aan het mengsel toe.

Bak de hazelnoten in een kleine koekenpan met een scheutje olijfolie. Laat ze afkoelen en hak ze in grove stukken. Strijk daarna de labneh met een lepel glad op een groot bord waarin je hem wilt opdienen. Giet daarna de olijfolie over de yoghurt. Hierna garneer je het geheel met de verse oregano, hazelnoten, citroenschil rasp en natuurlijk de granaatappel zaadjes.

Hoe eet je labneh

Scheur de Arabische broden in vier parten en serveer deze naast de labneh. Je eet de labneh door te dippen en in zijn geheel in je mond te stoppen. Scheur een stukje van het brood, je kunt maar één laag van het brood en dipt het. Of maak een soort conehoedje te vouwen en met de labneh te vullen. Eet smakelijk!!!