Gespot bij DDW: Social Label

Social labelMeedoen in de samenleving en een eigen inkomen verdienen is voor ieder mens belangrijk. Zeker voor de grote groep mensen die niet zo makkelijk in het reguliere arbeidsproces instroomt. Social label biedt sociale werkplaatsen een concrete productlijn in samenwerking met een ontwerper of kunstenaar. Dit kwaliteitsaanbod biedt werkplaatsen de kans om zich verder te ontwikkelen en in contact te komen met een groter publiek.

Een echte Piet Hein Eek tafel, kast of bank in huis of toch die vaas van Roderick Vos, maar dit keer gemaakt door mensen van een sociale werkplaats. Dat is door het initiatief van Petra Janssen en Simone Kramer met de oprichting van Social label productlijnen nu ook echt mogelijk. Zij bieden een spannende samenwerking tussen ontwerper en maker met een prachtig resultaat. Mooie design producten die door het verhaal, de samenwerking tussen ontwerper en maker extra waarde mee krijgt. Tevens zorgt diezelfde samenwerking ervoor dat de makers trots zijn op wie ze zijn en wat ze met elkaar maken.

>HOUT 2013

Piet Hein Eek maakte tekeningen voor niet één, maar vijf stoere houtproducten die gemaakt worden in de werkplaats Woodworks van de amarantgroep. De begeleiders leren de mensen het vakmanschap en helpen de makers bij het produceren van deze prachtige producten. Deze producten kun je kopen, maar verhuur behoort ook tot de mogelijkheden.

>STIL 2014

Een stilteplek om je even helemaal terug te trekken, gemaakt door mensen die als geen ander weten hoe de stilte klinkt. Fabriek de Verbinding biedt dove personen een reguliere baan, vakkennis en opleiding aan. Samen met ontwerper Haiko Meijer ontwikkelde de makers een plek waar de horende mens zich even terug kan trekken. Op deze manier komen twee werelden samen. Het eerste prototype werd tijdens de Dutch Design week gepresenteerd.

>VEEG 2014

Bij het buurtbeheerbedrijf uit Deventer houden ze van hergebruik van afval. Samen met ontwerper Dick van Hoff ontwikkelde ze een schoonmaak collectie waarbij oude fietsframes hergebruikt worden. Zo is de cirkel weer rond en wordt rommel van de straat gebruikt om de straten schoon te houden.

>MASK 2014

Ria Mul is een maker verbonden aan de werkplaats Artenzo in Tilburg. Zij nam beeldend kunstenaar Marc Mulders mee in haar creatieve wereld en er ontstond een kleurrijke samenwerking. Via deze collectie kijkt het publiek mee in de belevingswereld van de autistische kunstenaar Ria en aan de andere kant wordt zij uitgenodigd om een stukje uit haar eigen wereld te komen. Deze samenwerking vormt de basis voor een nieuwe textiellijn die geproduceerd wordt in een werkplaats die plaats biedt aan mensen met een taalachterstand of psychiatrische achtergrond.

>VAAS 2013

Een van de makers van het eerste uur is Oswin. Hij heeft een bijzonder talent voor hand gedraaide potten. De samenwerking met Roderick Vos leverde een keramische kroon voor op zijn vasen. Deze kroon wordt gegoten en met liefde en geduld vervaardigd door diverse mensen van werkplaats Artenzo.

Social label

Meedoen?

Ben je enthousiast en wil je ook bijdrage aan dit initiatief?  Dat kan op verschillende manieren.

  • Je kunt een Social label productlijn toevoegen aan het assortiment. Je bedrijf verbindt zich hiermee aan een kwaliteitsproduct en ontwerper van naam (branding) en creëren ook arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (social return)
  • Social label producten tegen sociaal tarief produceren
  • Een stage/leerplek beschikbaar stellen voor iemand met afstand tot de arbeidsmarkt
  • Een deel van je (bedrijfs)werkplaats openstellen voor zorginstellingen en maatschappelijke organisaties
  • Social label producten aankopen

Dit artikel zal ook verschijnen op het inspiratieplatform voor de woonbranche Werkeninwonen.com

Bron: Social label.nl en film via Dezeen