De krat‘ Hou je van kwalitatieve, eerlijke producten maar heb je geen tijd om die bij elkaar te shoppen bij markten en speciale winkels? Dan is de Krat iets voor jou!’ 

Nou dat wilde ik wel eens proberen. Ze hebben meerdere varianten, maar de gemakskrat wordt helaas nog niet bezorgd in onze regio dus ik ging voor de proefbox weekeindkrat. Vorige week vrijdag werd er een sfeervol houten kratje met allemaal verse ingrediënten bij ons afgeleverd. Benieuwd wat er allemaal inde krat van week 11 zit? Gekonfijte eendenbout, spitskool, dore aardappelen, pastinaak, krieltjes, radijs, groene galanova, rode ui, parelgort, gele biet, grie kaas, bietenblad, venkel en een volkoren desembroodje. Een paar dagen ervoor kregen we in de mail een overzicht van recepten zodat we alvast kunnen kijken of er extra dingen in huis moet halen.

Ik maakte vrijdag een heerlijk pastinaak soepje met afgebakken desembrood erbij. Het smaakte erg goed, maar volgens de kinderen moet ik toch iets minder scheutig met de honing omgaan. De hoeveelheid bouillon heb ik wel verdubbeld want van een dikke soep houden mijn meiden niet zo.

Pastinaak soep voor 4 personen
Ingrediënten:

 • 400 gram pastinaak
 • 2 rode uien
 • 1 el olijfolie
 • 15 gram boter
 • 2 theelepels gedroogde tijm
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels honing
 • 500 ml groente bouillon (x2)
 • 150 ml creme fraiche
 • 1 scheutje balsamicoazijn
 • 4 takjes kervel
 • peper en zout naar smaak

Schil de pastinaak en snij in plakken. Versnipper de rode ui. Verhit de olie en boter in een grote braadpan of casserole. Bak de ui, tijm, knoflook, pastinaak en honing op middelhoog vuur tot de groenten wat begint te bruinen. schep regelmatig om. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook gedurende ongeveer 15 minuten – of tot de pastinaak gaar en zacht is.

Haal de pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer tot een goed mengsel. Voeg 100 ml crème fraiche toe en breng op smaak met peper, zout en een klein scheutje balsamico azijn.

Serveer de soep in diepe borden en garneer met een toefje crème fraiche en wat verse kervel. Tip: geraspte kaas erover is ook erg lekker.

Eet smakelijk