Sinnerlig collectie IKEA

Afgelopen februari werd er tijdens de Stockholm Design week werd de Sinnerlig collectie IKEA gepresenteerd. 

De Sinnerlig collectie IKEA is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Engelse designer Ilse Crawford van Studioilse en hoofd design van IKEA, Marcus Engman. Bij deze collectie voeren natuurlijke materialen zoals kurk voeren de boventoon. Door het tafelblad te maken van kurk krijgt het een verrassend en natuurlijk warme uitstraling. Tevens heeft kurk ook nog eens een geluiddempende eigenschappen. De Sinnerlig collectie bestaat uit tafels, krukjes, daybed, lampen en vazen die het heel goed doen in een natuurlijk interieur.

Samenwerking met  IKEA
IKEA zoekt continu naar mogelijkheden om assortiment te vernieuwen en hun klanten te verrassen. Samenwerken met designers uit verschillende disciplines is daar een onderdeel van.

Ilse Crawford over ontwerpen voor IKEA
‘Het is fascinerend om te zien hoe de processen bij IKEA in elkaar zitten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit de kans heb gehad om op deze schaal met een bedrijf samen te werken: al die kennis, mensen, materialen en distributie.’

‘Marcus en ik raakten al in een vroeg stadium enthousiast over het upgraden van natuurlijke materialen. We bekeken materialen, bezochten kurkbossen, bamboeplantages en bekeken grassoorten en woekerende waterhyacinten. Op het gebied van duurzaamheid bieden deze materialen tal van mogelijkheden. De vormgeving kan ze aantrekkelijk maken door het gebruik inventiever te maken en voor meer uitstraling te zorgen. Daarom was het gebruik van kurk voor de tafel in deze serie ook zo logisch: kurk voelt prettig en een tafel is een voorwerp dat je aanraakt.’

‘Het werken met beperkingen, zoals het prijskaartje, kan het beste in een designer naar boven halen: het verhoogt de creativiteit. Dit project heeft mij en m’n team geleerd om het gebruik van dingen niet als vanzelfsprekend aan te nemen. Alleen omdat iets heel duur is, wil nog niet zeggen dat je het vaker gebruikt. We hoeven geen perfecte dingen te ontwerpen. Gewoon goede dingen die leuk en sprankelend zijn en die een waanzinnig onderdeel van je dagelijks leven worden.’

BronIKEA en Studioilse