Scandinavisch wonen

scandinavisch wonen

Dat Scandinavisch wonen tegenwoordig een enorme trend is daar kun je inmiddels niet meer omheen! En gelukkig maar want ik ben zelf ook een groot liefhebber van de stijl van onze bovenburen. Toch zou ik in de winter niet graag met ze willen ruilen. Te lang donker en ’s winters behoorlijk koud.

Maar wat zijn de kenmerken van een Scandinavisch interieur hoe kun je zelf een Scandinavische sfeer creëren?

Inrichting en design
De inrichting van onze noordelijke buren straalt rust, soberheid en minimalisme uit. Maar dat wil niet zeggen dat het koud, kil en oncomfortabel is. Nee, comfort en functionaliteit hebben de Scandinaviërs hoog in de vaandel staan. Voeg daarbij een optie aandacht voor details, gebruiksvriendelijkheid en slimme toepassing en je hebt naar mijn mening een fantastisch interieur.

In Scandinavische interieurs zie je veel wit op de muren en de vloer. De reden hiervan is dat het in er relatief gezien snel donker wordt. Door gebruik te maken van lichte kleuren in het interieur wordt dit gecompenseerd.

Deze strakke witte basis wordt vaak aangevuld met meubels in verschillende grijze nuances en hier en daar zwarte accenten. Voor de warmte in huis wordt er veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals blank hout.

Als er gekozen wordt voor kleur dan is het vaak een felle kleur als accent of vergrijsde pasteltinten. Industriële invloeden kom je ook veel tegen en niet te vergeten veel grafische vormen en prints in de decoratie.

Deze diashow vereist JavaScript.

Designers uit het noorden
Deze soberheid en minimalisme zie je niet alleen terug in de Scandinavische interieurs, maar ook bij de designers uit het noorden. Zoals Alvar Aalto, Anna Danielson en Erik Magnussen. Een persoonlijke favoriet is de Deense designer Arne Jacobsen. Onder meer bekende ontwerpen van zijn hand zijn ‘The Egg chair’ en de vlinderstoel en mier. The Egg chair staat nog steeds hoog op mijn “to buy” lijst(je). Nog even doorsparen..